O nás

Skupinová fotografie bojové skupiny Sigurd

Bojová družina SIGURD se zabývá ztvárněním družiny varjažských bojovníků z období 9. – 11. stol. n. l. se zaměřením na oblast Černého moře a Kyjevské Rusi.
Sigurd vznikl před koncem roku 2001 v Brně jako vikingská družina. V současnosti v našich řadách najdete nejen Vikingy, ale také slovanské nebo chazarské bojovníky. Od počátku své existence se Sigurd striktně vymezil jako skupina bojovníků, s historicky věrohodnou hierarchií velitele a jeho družiny, proto v našich řadách nenajdete ženy nebo ukázky řemesel v táborovém ležení. Hlavní důraz je kladen na rozvoj bojeschopnosti a fyzické zdatnosti členů, podpořené pravidelnými treninky, včetně skupinových treninků u nás nebo se spřátelenými skupinami v zahraničí. Zúčastňujeme se mnoha tuzemských a hlavně zahraničních raně středověkých akcí a bitev.
Případným zájemcům můžeme nabídnout vystoupení sestavené z bojových ukázek a z ukázek výcviku bojovníků.

Během posledních několika let došlo k přechodu z obecného zaměření vikinsko-slovanská družina na konkrétnější podobu, a to varjažskou bojovou družinu. Varjagy označujeme v raném středověku severské válečníky a obchodníky s působištěm v oblastech dnešního Švédska, Ruska a jižních oblastí kolem Černého moře. Tento přechod je postupný a pochopitelně souvisí s reorganizací vybavení a doplňků členů skupiny, tak aby vyhovovaly nálezům a historickým pramenům ze zmíněných oblastí.
Stanové ležení skupiny Sigurd
Zimní období je naplněné intenzivními tréninky a přípravou. Tyto nabyté zkušenosti prověřujeme už od počátku jara, kdy se konají vystoupení u nás a bitvy a historické festivaly převážně v zahraničí. Skupina SIGURD představuje své vystoupení (ukázky vybavení válečníků, souboje a bojové formace) i na prezentačních akcích, doprovodných programech a akcích pro uzavřenou společnost.
Bojové vybavení skupiny Sigurd